Kategorie: IT

Jak deaktivovat/smazat/archivovat účet na facebooku?

Návodů jak deaktivovat facebook účet je spousta. Jak účet smazat se už píše méně, ale obrázků jak průběh deaktivace, archivace a úplného smazání probíhá je už pomálu, proto jsem se rozhodl přispět svým dílem a archivaci, deaktivaci a smazání poctivě naprintscreenovat a popsat. Snad se to bude někomu hodit :) byť jen ze zvědavosti.

Jak smazat facebook

Autor: KdoSiOdJinud | Vydáno: 15.2.2012 22:08 | Přečteno: 55972x | Komentářů: 0

Rozdíl deaktivace / smazání

Deaktivace účtu znamená

Profil včetně souvisejících informací zmizí z Facebooku, nebudete dohledatelní a vaše informace nepůjdou zobrazit. Avšak celý profil se jakoby zakonzervuje a v případě opětovného přihlášení do takto konzervovaného profilu se vše obnoví.

Trvalé odstranění účtu znamená

Úplné smazání facebook účtu

Účet logicky po trvalém odstranění zmizí, bez možnosti ho opět vyvolat. Údajně jsou všechny informace o vás (v nápovědě FB přesně: informace, které jsou s účtem spojeny a mohou potenciálně vést k odhalení totožnosti uživatele) odstraněny. Znamená to, že je odstraněno jméno, email, poštovní adresa a vaše přezdívka. Co je však zajímavé, tak kopie fotek, poznámek a dalších věcí na fb mohou zůstat - i když účet trvale odstraníte, některé z těchto informací mohou být stále dohledatelné. Jediným plusem je, že jsou z těchto zachovaných materiálů odstraněny identifikátory co by vás prozradili. Tyto data jsou údajně nepřístupná jiným uživatelům - otázka tedy je, k čemu teda musí zůstat? :) Berme to tak, že je to prostě facebook.

Záloha facebook účtu

Ono říci záloha je dost zavádějící. Facebook nabízí vytvoření off-line verze vašeho profilu, ale o nahrátí této verze zpět na profil není žádná zmínka, takže je to spíš jen pojistka, abyste o data nepřišli nadobro při ztrátě profilu. Tato záloha obsahuje následující:

  • informace uvedené ve vašem profilu (kontaktní údaje, zájmy, skupiny, příspěvky na zdi a obsah)
  • fotky a videa
  • seznam vašich přátel
  • poznámky
  • události, na které jste odpověděli
  • zprávy
  • všechny komentáře, které jste vy a vaši přátelé přidali k příspěvkům na zdi, fotkám a dalšímu obsahu

Jak vytvořit off-line "zálohu" facebook profilu?

  1. přejděte do "Nastavení účtu
  2. v záložce "Obecné" zvolte "Stáhněte si soubor" se svými daty z facebooku
  3. zvolte "Spustit můj archiv" (během tohoto procesu můžete být vyzváni k zadání vašeho hesla)
  4. po vytvoření balíku budete informováni emailem, ve kterém bude odkaz na stažení vytvořené off-line verze, jak vypadá vidíte na printscreenech

Deaktivace facebook účtu (není smazání)

  1. přihlašte se na profil, který chcete deaktivovat
  2. přejděte do "nastavení účtu" a zvolte záložku "zabezpečení"
  3. nyní zvolte "Deaktivujte svůj účet"
  4. vyslechněte si, komu budete chybět, sdělte důvod a ODHLAŠTE emaily - potvrďte
  5. budete odhlášeni a informováni o deaktivaci účtu
  6. při přihlášení se účet opět aktivuje, uvítá vás hláška viz. obrázky

Smazání facebook účtu (nevratné smazání)

  1. přihlašte se na profil, který chcete zrušit
  2. přejděte na tuto webovou adresu: www.facebook.com/h...rm=delete_account
  3. vyplňte kontrolní captchy
  4. odůvodněte, proč chcete odejít a potvrďte (facebook se vás bude snažit přesvědčit neodejít)
  5. následně budete informováni o deaktivaci účtu, který se za 14dní změní v celé smazání
  6. při pokusu o přihlášení se zobrazí hláška, můžete "aktivovat" účet nebo se odhlásit - vidíte i datum úplného zrušení facebook účtu

Závěrem

Samotné smazání není těžké, ale hodně lidí si na něj nevěří - ne že by nebyli IT gramotní, ale jednoduše jim je to líto. Lítost se pak pere s pocitem nicoty, který FB dokáže nastolit. Kamarádka toto vyřešila, když mě požádala, abych její profil smazal - tímto jí děkuji za svolení napsat tento článek s praktickou ukázkou mazání onoho profilu. :)

Komentáře rss

Pokud hledáte službu či máte dotaz mimo téma článku, využijte prosím sekci Nabídky / poptávky.


Nebyly přidány žádné komentáře.