Kategorie: Blog

Whisky - dáte si?

Jim Beam založil svojí palírnu po roce 1785, první zaznamenaný prodej je v roce 1795. Bourbon Jim Beam se vyrábí kontinuální destilací ze směsi kukuřice (jistě více než 70 %), žita a ječmene, smíchané dle přísně tajného předpisu, za použití 41 % tekutého rezidua z 1. stupně předchozí destilace (označovaného jako „sour mash“ a určeného k zajištění kontinuální chuti výsledného produktu).


Tak co? Dáte si?

Autor: KdoSiOdJinud | Vydáno: 29.12.2008 22:10 | Přečteno: 15393x | Komentářů: 0
Jak to s Whisky vlastně tedy je?

Existuje několik základní druhů whisky:

* Skotská whisky - nejčastěji dvakrát destilovaná z ječmene, který byl vysušován nad rašelinou
* Irská whisky - třikrát destilovaná a po tři roky skladovaná v dubových sudech!
* Americká whisky - nejčastěji destilovaná z kukuřice
o Bourbon je americká whisky pocházející ze státu Kentucky obsahující nejméně 51% kukuřice (např. Jim Beam)
o Whisky z jiných států se většinou neoznačuje jako bourbon, nejznámější je Tennessee whiskey (např. Jack Daniel’s).
* Kanadská whisky - většinou jemnější a z více druhů zrn

Další "parametry" které u whisky rozeznáváme jsou stáří (určuje doba zrání v dřevěných sudech) - chceme-li whisky skotskou, musíme nechat zrát nejméně tři roky - jinak porušujeme zákon :o)

Dálší parametry jsou jestli je whisky jednodruhová nebo směsná (single malt / blend). Můžeme si odvodit, že jednodruhové budou mít jedinečnější chuť závislou na palírně. My obyčejní smrtelníci si naopak potrpíme na směsné, protože ta nám zaručí že každá lahev bude chutnat stejně a nenastane situace kdy naší oblíbenou whisky ani nepoznáme :o)

To je trochu z té terminologie - sám jsem si to krásně zopakoval a příště už číšnici vysvětlím, že když řeknu "Jim Beam" je to whisky - a né že ne, nenechám si tvrdit že to není whisky ale Bourbon :o)

Jen se holka těš! :oD

Komentáře rss

Pokud hledáte službu či máte dotaz mimo téma článku, využijte prosím sekci Nabídky / poptávky.


Nebyly přidány žádné komentáře.